Prvky občanské vědy najdeme v mnoha projektech a mezi ty vlajkové patří také OpenStreetMap  (OSM). Tento projekt představuje svobodnou mapu světa, kterou vytvářejí uživatelé (občanští vědci) dobrovolně už desetiletí. Mapy se využívají k navigacím, analýzám krajiny, monitoringu stavu (životního) prostředí a na spoustu dalších věcí. Věděli jste, že komunita kolem OpenStreetMap čítá miliony uživatelů? A že jste se s nimi setkali i vy? Pro příklady nemusíme chodit daleko – i v Česku nejpopulárnější mapový portál Mapy.cz využívá (kromě map samotného Česka) data z OpenStreetMap.

A jak se můžete zapojit i vy?

Otevřete si hlavní stránku, registrujte se a odpovězte na několik otázek. Poté můžete pomocí jednoduchého uživatelsky příjemného manuálu začít mapovat. Třeba okolí vašeho domu. Ale pozor – než se do mapování pustíte, seznamte se s pravidly.  Mezi nejužitečnější data, které zde dobrovolníci vkládají, patří zejména obrysy budov a silnice v doposud nezmapovaných místech v nejohroženějších částech světa.

Všude tam, kde probíhají války, vyskytují se nakažlivé nemoci, krajina tam trpí suchem/záplavami atp. Najít místa, která nejsou zmapována a zmapovat potřebují, najdete u Humanitarian OpenStreetMap Team. Z něj vychází i projekt Missing Maps , kterému se budeme věnovat v jednom z následujících příspěvků.

Konference pro fanoušky

Příznivců OSM je tolik, že každoročně pořádají konferenci, na níž si vyměňují své zkušenosti s mapováním. Konference se jmenuje State of the Map  a v letošním roce je pořádána čistě virtuálně. A zdarma. Letos padla volba termínu na 9. – 11. července a záznamy z konference jsou volně dostupné na internetu. State of the Map má i svoji česko-slovenskou odnož, pořádanou pravidelně v listopadu.

Konference nejen pro odborníky

Nejsou to ale jen mapy a OSM, které technologičtí občanskovědní nadšenci v létě oslavují. Pravidelně se koncem prázdnin koná konference FOSS4G (Free and Open Source Software for Geoinformatics), která je letos také online (původně se měla konat v argentinském Buenos Aires). FOSS4G je celosvětově největším setkáním uživatelů, fanoušků a vývojářů volně dostupných geoinformatických nástrojů a dat, z nichž celá řada nachází své uplatnění v občanské vědě. Letos na konferenci vystoupí více než 300 řečníků ve 14 souběžných sekcích. A i z této konference bude pořízen záznam, který bude později ke zhlédnutí.

Zdroj: foss4g.org

Chtěli byste si zažít FOSS4G na vlastní kůži? Tak se příští rok potkáme ve Florencii!